Blog

Szeretet nyelvek

Mivel tudjuk kimutatni a szeretetünket? Mit ért ebből a másik? Mindenkinek legalább két fontos szeretet nyelve van. Mellette kisebb-nagyobb mértékben a többi szeretet nyelvből is töltekezik. A felsorolás mellett példákat is bemutatok, hogy könnyebb legyen az azonosítás. Izgalmas játék megfejteni a hozzánk közel állók szeretet nyelvét, és tudatosítani a sajátunkat is. Talán sok konfliktus elkerülhető ezek tudatosításával.

Vajon miért van az, hogy mindent megteszünk a párunkért, szüleinkért, gyerekeinkért, és ők mégsem azt az üzenetet kapják tőlünk, amit közvetíteni szeretnénk feléjük? Kitesszük a szívünket, lelkünket, és egy konfliktus során gyakran megkapjuk, hogy Te nem is szeretsz engem igazán! És akkor úgy érezzük, minden összeesküdött ellenünk. Robotolunk, lessük a kívánságaikat, sütünk-főzünk, ajándékkal lepjük meg őket….és azt vágják a fejünkhöz, hogy ez mind nem elég! Ilyenkor sokszor kétségbe esünk, hiszen nem tudjuk, mit kellene még adnunk, hogy tudnánk kifejezni számukra a szeretetünket.

Ebben az esetben segít, ha tisztában vagyunk, vagy legalábbis hallottunk már a szeretet nyelvekről. Nagyon sokfélék vagyunk, minden ember nagyon összetett személyiség. Más és más gesztus, cselekedet, kimondott szó, ajándék vagy csak egyszerűen a figyelem tesz minket igazán boldoggá.

Minden ember legalább 2 fontos szeretet nyelvvel rendelkezik, de persze mellette kisebb-nagyobb mértékben a többi szeretet nyelvből is töltekezik.


Vegyük sorba ezeket…

Táplálás, gondoskodás. Akinél ez az egyik meghatározó szeretet nyelv, az a szeretetét elsősorban ezzel fejezi ki. Süt-főz, mindenről gondoskodik, reggelit készít a családnak, süteményt süt az iskolai eseményre. Ha lát valami új receptet, újdonságot, kipróbálja, és elkápráztatja a családot, barátokat. Mindent észben tart, szinte a család összes feladatát magáénak érzi, mindenkit figyelmeztet a közelgő születés-és névnapokról, kész határidő napló a feje.

Akinek a verbalitás a fő szeretet nyelve, az szeret mindent megbeszélni, kielemezni, mindent aprólékosan elmesélni, és a másiktól is azt várja, hogy képes legyen mindig mindent elmesélni. Ha nem szólnak hozzá, rosszul érzi magát, elkezd kételkedni, hogy vajon mit hallgat el a párja, gyereke, mi lehet a hallgatás mögött. Állandóan kommunikál, azzal fejezi ki a szeretetét, bizalmát, hogy minden témát megbeszél a hozzá közel állókkal. Nincsenek tabuk, minden terítékre kerül.

Akinek az érintés a fő szeretet nyelve, annak az érintés, a testi kontaktus a legfontosabb. Bújik, simogat, megérint, és ő maga is arra vágyik, hogy a társa is minden alkalommal megérintse, ezzel fejezze ki a szeretetét.

Vannak emberek, akik ajándékokkal halmozzák el a családtagokat. Lehet ez apróságtól kezdve virág, csoki, plüssállat, ékszer, elektronikai kütyü….bármi, amit meg lehet venni vagy el lehet személyesen készíteni. Az adás öröme tölti el őket nagyon jó érzéssel.

Sok ember egyszerűen a figyelemért küzd. Azt szeretnék, ha a párjuk figyelne rájuk, figyelmesen meghallgatná őket, beszélgetés közben nem a TV-t bámulná, hanem értő figyelemmel fordulna feléjük.  Azt látom, hogy ez az egyik legnehezebb szeretet nyelv, itt tényleg az „ itt és most”-ban kell lennünk ahhoz, hogy a társunk érezze a figyelmünket. A teljes odafordulás adhatja csak meg párunknak ezt az érzést.

A végére hagytam az utolsó szeretet nyelvet, ami a minőségi együttlét. Ez kapcsolódik az előbbi figyelem szeretet nyelvhez, de itt a közösen megélt élmények, érzések a legfontosabbak. Lehet, hogy idő híján nem tudunk annyi időt együtt tölteni, amennyit szeretnénk, de az a kevés idő olyan legyen, amiből közösen töltekezni tudunk. Ha valakinek ez a szeretet nyelve, akkor a társa hiába mondja el szóban, hogy mennyire szereti, ha az együttlétek során nem kapcsolja ki a telefonját, időről-időre a maileket nézegeti, telefonál, intézkedik……egy idő után a párja elveszti az érdeklődést, nem is próbál közös programokat szervezni, hiszen  számára az az üzenet jön át, hogy Te nem is vagy olyan fontos nekem, hiszen miattad nem kapcsolom ki a telefont, intézem az ügyeimet, és ha éppen nem hív senki, akkor figyelek rád.  Nem Te vagy fontos nekem, hanem éppen ráérek veled foglalkozni……

A jövő héten megnézzük, hogy mit is tudunk kezdeni a megfelelő szeretet nyelvek alkalmazásával….

Őri Júlia