Blog

Apa megy GYES-re

Gyereknevelés más szemszögből. Napjainkban a klasszikus férfi-női szerepek is átalakulóban vannak. Sok családban már a gyerekvállalás közös felelősséget és munkamegosztást jelent. Az apukák is aktív szerepet vállalnak a gyerek gondozásában, és mindezt örömmel teszik. Vannak ennek a helyzetnek buktatói? Mire kell figyelni, sőt tudatosan csökkenteni a feszültség forrást? Előfordul, hogy felcserélődnek a szerepek. Mit okoz ez a kapcsolatban, családban? Hogyan maradhat FÉRFI a férfi, és hogyan marad NŐ a munkába állt mama?

Manapság a klasszikus férfi-női szerepek is átalakulóban vannak, ami időnként megnehezíti az emberek életét. Eltűnnek vagy elmosódnak a tradicionális szerepek. Új, más szerepek vannak kialakulóban, ami részben konfliktusforrás, részben elveszítjük a kapaszkodókat.

Nagyon sok családban, kapcsolatban ma már a gyerekvállalás közös felelősséget és munkamegosztást jelent. Az apukák is részt vesznek a gyerek pici korától az ellátásában, gondozásában, a szoptatást leszámítva nincs olyan feladat, amit ne tudnának maguk is ellátni. És ráadásul mindezt örömmel teszik! Ez nagy segítség mind fizikailag, mind lelkileg a fiatal mamáknak.

A múlt héten a gyerek születése után mama munkába állásának idejével foglalkoztam.  Akkor hangsúlyoztam, hogy nem a gazdasági szempontok alapján fejtettem ki a véleményemet, hiszen az nem szabad döntés, inkább kényszerpálya a szülők szempontjából.

Ám egyre több olyan esettel találkozom, amikor a mama úgy dönt, hogy visszamegy dolgozni, de a gyerek nevelését, felügyeletét nem a nagymamákkal vagy baby sitter- rel tervezik megoldani, hanem családon belül, mégpedig a papa megy GYES- re. Nyilván ez olyan esetekben lehet megoldás, amikor a papa munkája ezt lehetővé teszi, mert esetleg otthonról is tud dolgozni, vagy az is előfordul, hogy a család az ő keresetének kiesését kevésbé érzi meg.  De az is elképzelhető, hogy az ő karrierjének alakulása elbírja a több hónapos, éves kiesést.

Abban biztosak lehetünk, hogy azok az apák, akik vállalják ezt a helyzetet, mindent meg fognak tenni, hogy a gyerek érdekét szem előtt tartva, mindazt biztosítsák neki, amit a mama tudna biztosítani. Odaadó, gondoskodó szülök, akik örömmel vállalják ezt a nemes feladatot. A mama is megnyugszik, hogy a gyerek jó kezekben van egész nap, nem aggódja halálra magát napközben, hogy mi lehet otthon a gyerekkel, amíg ő távol van. Nagyon sok terhet, feladatot levesznek ezek az apák a dolgozó mamák válláról. Magam részéről leemelem a kalapom előttük. Ezek az apukák képesek egy lépést hátra lépni, a gyerek, a család és a párjuk érdekében nem a saját egyéni érdeküket, hanem a család közös érdekét előtérbe helyezni.

Azonban ez a helyzet komoly feszültség forrás is lehet a családon belül. Főleg akkor, ha a feleségük, párjuk vezető beosztásban dolgozik.  Ebben a helyzetben kell tudatosan figyelni arra, hogy ne cserélődjenek fel a férfi-női szerepek, a férfi férfi, a nő pedig nő maradjon a családban. Azt nem szabad elfelejteni, hogy időszakosan szerződtek erre a helyzetre. Figyelembe vették az összes szempontot, és ez alapján ez látszott a legjobb megoldásnak. A mamának ezáltal van lehetősége újra munkába állni, folytatni a szakmai munkáját, építeni a karrierjét. A papa pedig életre szóló élményben részesül a babával való mély kapcsolat kialakításában. Mindketten profitálhatnak a helyzetből, ha kellő intelligenciával és megértéssel a másik iránt kezelik.

Baj akkor van, ha a szerepek teljesen felcserélődnek. Ha nem bizalommal, szeretettel fordulnak egymás felé, és nem törekszenek tudatosan megérteni a másik helyzetét. Ha a vezető beosztásban dolgozó mama otthon is a főnök szerepét játssza, utasít, számon kér, úgy viselkedik, mint a cégen belül a férfi kollégái. Akár odáig is eljuthat, hogy a párja orra alá dörgöli minden alkalommal, hogy ő tartja el a családot, az ő jövedelme nélkül meg sem tudnak élni. De veszélyt jelenthet a papa részéről is a helyzet. Nem ő biztosítja a család megélhetéséhez szükséges forrásokat, nem kell felelősséget vállalni a döntésekért, bármi probléma felmerül, majd a felesége, párja megoldja a helyzetet. Hiszen ő lett a családfenntartó.

Véleményem szerint itt kell észnél lenni. Nem lenne szabad feladni eredeti nemi szerepeinket egy átmeneti időre megváltozott helyzet miatt. Ismét a tudatosság segíthet. Ha minden nap tudatosítom magamban, hogy nem nemi szerepet cseréltünk a párommal, hanem egy közösen vállalt helyzet munkamegosztását osztottuk fel egymás között.  Ezáltal megmarad a papa önbecsülése is, tudja, hogy milyen hasznos feladatot vállalt magára, a mama pedig biztonságban tudja a gyerekét, nem kell napközben aggódnia az otthoni körülmények miatt. Ha ezt időről időre el is mondják egymásnak, akkor biztosan nem sérül a párkapcsolatuk, és a GYES-en lévő papa Férfi, míg az újra munkába állt mama NŐ marad.

Őri Júlia